2011. június 3., péntek

Nem teljesen csúcson a Székelyek

Szabó Zoltán, Kobra
Sajnos későn indultunk neki a csúcstámadásnak, kettő helyett hat óra lett belőle, és mi 8000 méter magasságában vihart kaptunk, vártunk egy órát, gondolkodtunk, és végül visszafordultunk” – mesélte Szabó Zoltán a Székelyek a magasban expedíció egyik tagja.  A 8201 méteres Cho-Oyu csúcstámadásánál voltak kénytelenek visszafordulni a hegymászók: „A történetünk az, hogy a tízfős csoportból négyen maradtunk, egy kanadai és egy lengyel lány és mi ketten székelyek. Május 20-án reggel indultunk el a 3-as táborból, a kanadai lány oxigénnel, mi hárman oxigén nélkül. Neki sikerült feljutnia.” – tette hozzá Szabó. A csapat tagjai mégis sikerként könyvelték el, hogy együtt, mindannyian épen, egészségesen térhettek haza, a május 23-án véget érő expedícióról. Fáj ugyan, hogy a csúcsig hiányzó, száznál alig több utolsó métereket nem sikerült megtenniük, mégis helyesnek ítélik – utólag is – , hogy felelőtlenül nem sodorták veszélybe önmaguk és társaik életét. Bölcs dolognak tartják, hogy oxigénpalack nélkül, a váratlanul rendkívül kedvezőtlenre fordult időjárásban nem kísértették a lehetetlent.






Sükös József, egyetlen nem-udvarhelyi Sepsiszentgyörgyről


Magashegy nehézségei

Miért kellett visszafordulniuk, amikor már szinte ott voltak? A magashegyi hegymászás speciális módszereket igényel: ingázás, csapatmunka, különleges felszerelés. Ez a sport nem csak abban különbözik a túrázástól, az alacsonyabb csúcsok meghódításától, a trekkingtől, hogy magasabban van az ember. A magasság növekedése 5-7000 méter felett ugyanis minőségileg változtat a mászás stílusán. Ennek egyik oka a távolság. A magasság gátja a technikai civilizáció terjedésének, az úton megközelíthető települések távol esnek. Rövid túrát tehát nem lehet tenni a hegyhez, hiszen már maga az oda-vissza út heteket vehet igénybe. A hosszabb túrákhoz viszont több felszerelésre, sok élelemre, kommunikációs eszközökre van szükség. Három-négy főnél ez a felszerelés mennyiség, a hegymászó eszközöket is beleszámítva akár négyszáz kilogramm is lehet. Ebből kifolyólag tartanak a hegymászókkal a teherhordók, akik csak a felszerelés mozgatása céljából vannak jelen.


Tóásó István a színházban dolgozik





Tulit Zsombor, az expedíció kezdeményezője




Oxigénhiány és hegyibetegség

A jellegzetes magashegyi stílus kialakításában a távolságnál is jelentősebb hatása van azonban a magasság okozta oxigénhiánynak. Egy átlagos fizikai állapotú, tengerszint körüli magasságon élő ember 2-3000 méterre érve találkozik először az oxigénhiány tüneteivel, a fejfájással, bágyadtsággal, fáradékonysággal. Pedig ebben a magasságban a tengerszinti oxigénmennyiségnek még csak az egynegyede hiányzik. 5500 méteren már komoly az infláció: egy levegővétellel a lenti oxigén feléhez juthat a hegymászó, 8000 felett pedig egy a levegővétel már csak a harmadát éri. Az oxigén hiánya megterheli az egész szervezetet, a szívet, az izmokat is. Ehhez hozzá lehet szokni, ha rövid ideig oxigénhiányos helyeken tartózkodunk. Ekkor a hegyibetegségnek nevezett állapot is előállhat. Tünetei a fejfájás, hányinger, szédülés, fáradékonyság, szapora légzés.


Ismét együtt a csapat




A 2000-ben indult „Székelyek a magasban” expedíciósorozat célja, hogy az erdélyi alpinisták a hét kontinens hét legmagasabb hegyére eljussanak és kitűzzék a székely zászlót. A kezdeményezést a Kovászna megyei Alpin Sport Egyesület indította. A fő célunk az, hogy emberközelbe hozzuk a magashegyi mászást, hiszen ez bárki számára elérhető, nem kell félistennek születni ahhoz, hogy az ember elmehessen a magas hegyekbe. Kellő támogatással, valami itthoni felkészüléssel ezek mind elérhetőek” – mondta Tulit Zsombor, alpinista, az egyesület vezetője.

Több csúcsra kitűzték már a székelyek lobogóját


A „Székelyek a magasban” expedíció eddigi hódításai:

2000: Törökország – Erciyes-csúcs (3917 m), Alpok – Monte Rosa (4634 m)
2001: Alpok – Mont Blanc (4808 m) és Matterhorn (4478 m); 2001: PeruHuascaran (6768 m)
2002: Kaukázus – Elbrusz (5642 m)
2003: Kirgisztán – Lenin (7134 m)
2004: Alaszka – McKinley (6194 m)
2006: Tátra, Alpok – Matterhorn, Grossglockner, Mount Blanc
2007: Alpok – Monte Rosa, Dolomitok – Marmolada, Afrika – Kilimandzsáró (5896 m), Mt. Kenya (5199 m), Mt. Meru (4566 m)
2008: Andok – Aconcagua (6962 m), Cuerno Principal (2600 m)
2009: Antarktisz – Mt. Vinson (4897 m)

Mihály Noémi Katalin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése