2011. május 16., hétfő

BárányFeszt


Volt már sikeres ZakuszkaFeszt, DzsemFeszt és a SzalonnaFesztet még nem is említettem. Ezúttal BárányFesztnek adott helyet a kolozsvári Spritz Café. Az eseményre az Art-Era Egyesület társszervezésében került sor Pál István – Szalonna (a Magyar Állami Népi Együttes prímása) kolozsvári látogatásának tiszteletére. A poén kedvéért megjegyzem, hogy februárban Szalonna volt a SzalonnaFeszt zsűrijének elnöke.

Az Art – Era Egyesület lassan már hét éve alapult Kiss-Budai Tibor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a barátok kiélhessék kreativitásukat, megvalósíthassák ötleteiket. Az évek során az egyesület a kolozsvári Spritz Café társszervezésében számtalan kulturális, gasztrokulturális eseménynek adott helyet. A Boros Lóránd szervezte Almásy László Kultúrtörténeti Kör például városszerte az egyik legszínvonalasabb kulturális esemény. A neves előadók sorában utolsóként Szőcs Istvánt tisztelhették a vendégek, de a kör történetében részt vett már Dr. Benedek Dezső professzor, Jakab – Benke Nándor, Guttmann Szabolcs, Lakatos Róbert stb.

 
A gasztrokulturális események is igényesen vannak megszervezve és sok embert mozgatnak meg. Kiss – Budai Tibor, a Spritz Café tulajdonosa, rendszeresen részt vesz a nemzetközi szabadtéri főzőversenyeken, a tavaly szeptemberben világrekordot is döntött. A többi gasztrokulturális esemény szervezésében fontos szerepet játszik Molnár Attila, az Erdélyi Magyar Kézmíves Céh elnöke, aki frappáns ötleteivel előlegezi a sikert. A ZakuszkaFeszt, Dzsemfeszt, SzalonnaFeszt azért érdekes és különleges kezdeményezés, mert versenyszerű volt, zsűritagokkal, nyereményekkel, ugyanakkor jótékonysági szervezés is, hiszen a beérkező termékek nagy részét zsűrizés után a hajléktalanok között osztották szét. 

Világrekord
ZakuszkaFeszt
SzalonnaFeszt

DzsemFeszt

Szintén az Art – Era Egyesület szervezésében muzsikált már a Spritz Café-ban Lajkó Félix, a Magyar Állami Népi Együttes prímása, Szalonna és bandája, a Szászcsávás Band, Kiscsipás és a Csűrös Banda, Palatka Band, a Csík Zenekar. 

Szászcsávás Band

Lajkó Félix

A BárányFeszt Pál István – Szalonna (a Magyar Állami Népi Együttes prímása) látogatásának köszönhetően valósult meg. „A báránysütés lényege abban áll, hogy az állat egészben legyen elkészítve. Akkor érdemes egy  bárányt egészben megsütni, ha már összegyűlt egy legalább tizenöt fős csapat. Lehetőség szerint sülhet kemencében vagy foroghat nyárson: a siker garantált... Szalonna kolozsvári látogatása tökéletes alkalom volt a báránysütésre.”-mondta Kiss-Budai Tibor, a kávézó tulajdonosa. Az alföldi ember szerint az 5-6 éves juhnak a húsa a legfinomabb, mert annak megfelelő a faggyú tartalma. A kor ízlése annyiban változott az évek során, hogy napjainkban inkább a fiatal állathoz ragaszkodunk, bárányt eszünk, nem juhot. Sokan azért nem fogyasztanak bárányhúst, mert már az illatától is „menekülnek”. Ebben az esetben Kiss-Budai Tibor a három napos pácolást ajánlja (ezt én is megjegyzem magamnak!): „Az én titkom az, hogy ú.n. zöld pácot használok. Nagyon egyszerű és akik kóstolták, kivétel nélkül állították, hogy elveszi a «bárányszagot»”. A hús színe láttán kétkedve vártam a következő lépést. „Nem kell megijedni, ha a hús kifehéredik, ez a blansírozása is egyben.”-nyugtatott meg mosolyogva a chef. Ebben a fázisban még sót sem használt. Az állatot lehűtötte majd két napig a hűtőszekrényben tartotta.

Elérkezett a sütés pillanata... 

Szerre előkerültek a fűszerek: só, őrölt bors, őrölt kömény. Nem szabad a húst a lánghoz vagy az izzó parázshoz közel tenni (számokban beszélve körül-belül 80 cm-re a parázstól). Tibi 15 kg-os bárányának sütési ideje 4 – 4,5 óra. Itt már csak arra kell figyelni, hogy a bárány folyamatosan forogjon. Amikor a bárány szép pirosra megsült, jött a Tibi féle titkos máz: hidegen préselt olajban elkevert méz és az ú.n. „svéd fűszer”, amit helyettesíteni lehet a kifejezetten bárányhúshoz összeállított fűszerkeverékkel. A bárány-nyárs alól eltávolítottuk a parazsat és így hagytuk még kb. 10 percig forogni, hogy lecsepegjen a zsiradék. „Ez azért fontos, hogy a hús szépen, egyenletesen megpihenjen.”-magyarázta Tibi, mielőtt érthetetlenül felszisszenhettem volna. 

BárányFeszt


Sütés után jöhet a tálalás!

„Szerencsénk volt Dr. Benedek Dezső neves, az Egyesült Államokban élő antropológus barátunkkal, aki vállalta, hogy szakszerűen kicsontozza bárányunkat. Dezső nevetve mesélte a georgiai tapasztalatait. A világon mindenfele különböző képpen csontozzák ki a húsokat. Érdekes, hogy az afro amerikaiak nyelvüket, kultúrájukat régen elfelejtették, bizonyos hagyományokat megőriztek. Ide tartozik az is, ahogyan szétszedik a sült húsokat.” (Érdemes időt szánni erre a műveletre, mert kicsontozva egyszerűbben, demokratikusan tudjuk tálalni a társaságnak.)

Dr. Benedek Dezső

Pál István - Szalonna

Finom étel, jó ital...

Természetesen illik megemlíteni, hogy  sütés közben kizárólag jó minőségű pálinkát vagy fehér bort (lehetőleg nem édeset) szabad inni. Ahogy a tapasztalt öregek is tartják: „a bor legyen fehér, száraz,... ingyen”.

A BárányFeszttel még korántsem ért véget a tevékenykedés: hamarosan, ha rövid időre is, de borkollégiummá alakul át a kávézó, a három napos borkurzus alkalmából. Természetesen idén is lesz Spritz Café Tusványoson és a Kolozsvári Magyar Napok szervezésében is kiveszi a részét.
b. emőke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése